Tolken voor mensen met een bijzondere taalontwikkeling

 De training ‘Tolken voor mensen met een bijzondere taalontwikkeling’ is een complete vierdaagse training waarbij je procesmatig alles leert wat je nodig hebt om voor deze bijzondere doelgroep (cliënten van bijvoorbeeld Trajectum) te tolken. 

Je krijgt de benodigde theorie over NGT, hun bijzondere ontwikkeling, hun leven en jouw houding als tolk. Waarna we aan de slag gaan met afleren van gewoontes, hoe zet ik lexicon over naar visuele begrippen, de doelgroep leren begrijpen en terug gaan naar de essentie van de informatieoverdracht. Dit alles gegeven door Suzanne Heuft met begeleidende rollen van Karin de Ree en Judith van Damme. 

De dagen beginnen om 9:00 uur tot 17:00 met tussendoor een lunchpauze van een half uur. Op dag één en twee gaan we aan de slag met theorie en het toepassen daarvan. Op dag drie gaan we ons vaardig maken en oefenen met de gegeven taalvaardigheden. 

Op dag vier gaan we alle kennis en aangeleerde vaardigheden bundelen en versterken door te oefenen met gasten. Deze gasten zijn daadwerkelijk onze doelgroep, dove mensen met een bijzondere taalontwikkeling.

Heb jij altijd al willen tolken voor deze bijzondere doelgroep en willen leren hoe je op uiterst basaal niveau communiceert? Geef je dan op voor deze training door te mailen naar trainingshubwoerden@icloud.com of neem contact op middels het contactformulier op deze site.

 

Dag 1: theorie en toepassen.

‘s Ochtends word er les in theorie over NGT en de (dove) taalontwikkeling gegeven waarna we ’s middags praktische oefeningen en rollenspel doen om de vertaling van theorie naar praktijk te maken.

 

Dag 2: theorie en toepassen.

’s Ochtends volgt meer theorie over het leven van de laag-functionerende dove en jouw houding als tolk. ‘s Middags rollenspelen om de vertaling te maken naar de praktijk, waarbij we focussen op de kern van de conversatie overbrengen. Dit gaan we oefenen onder begeleiding van onze professionele rollenspeelster Judith van Damme.

 

Dag 3: oefenen.

Onder begeleiding van Karin van der Ree, professional in het communiceren van mensen met een bijzondere taalontwikkeling, gaan we oefenen met gespreksvoering op basaal niveau. We gaan aan de slag met hoe je van taal een visueel begrip maakt (van lexicon naar beelden), we gaan reflecteren wat mijn output is als tolk en hoe ik ‘mijn masker’ afzet.

 

Dag 4: doen!

Op dag vier gaan we alle kennis en aangeleerde vaardigheden bundelen en versterken door te oefenen met gasten. Deze gasten zijn daadwerkelijk onze doelgroep, dove mensen met een bijzondere taalontwikkeling. Ook zullen zij vertellen over hun leven ervaringen met tolken. Onder begeleiding van Karin van der Ree zullen we de puntjes op de i zetten. En maak je geen zorgen, na de hiervoor gegeven drie dagen heb je alles in huis om te kunnen tolken voor de doelgroep. 

 

 

Doelgroep: NGT-tolken

Nascholingspunten: 3,00 totaal; 2,00 voor Taal en tolkvaardigheden, 0,75 voor Attitude en 0,25 voor doelgroepen.

 

 

Data 2020: 

12, 19, 26 en 31 oktober in Woerden.

 

Tijd: 9:00 tot 17:00

Kosten: 630,- euro incl. BTW

Locatie: de Trainingshub te Woerden