Agenda 2021

 

Vanaf 2021 zal de Trainingshub op een nieuwe manier trainingen geven. Per maand zullen wij een thema belichten en stapsgewijs meerdere aspecten van dit thema behandelen. Stapsgewijs met logische opbouw; van algemeen naar verbreding en uitkomend tot verdieping. Aan jou als tolk de vraag wat je wilt ‘halen’ uit elke themamaand.

Wil je meer algemene kennis over het thema en de bijbehorende doelgroep ontmoeten? Dan kom je naar de kennisavond en naar de Meet and Greet. Wil je als tolk je kennis en vaardigheden op het gebied van het thema uitbreiden, dan kom je naar de eerste training. Bezit je al veel vaardigheden en zoek je juist verdieping? Dan kom je naar de tweede training.

Zo elimineren wij problemen als; de ervaren tolk zit voor spek en bonen bij een kennisavond maar het was wel een gezellige avond. En tijdens een verdiepende training bezig zijn met het behandelen van de basis. Ook kunnen wij op deze manier van training geven alle aspecten die wij belangrijk achten belichten en kunnen echt de diepgang in gaan. Zodat wij een totaalpakket aan kunnen bieden over de thema’s die ons interesseren (een onderwerp waar Suzanne en Dorothy geen passie bij voelen, zal je dus ook niet voorbij zien komen ;p)

En dit in zijn algeheel natuurlijk in samenwerking met dovengemeenschap, middels het invliegen van professionals en onderbouwd met theorie en studies vanuit binnen en buitenland.

  

Overzicht onderwerpen


Augustus; Hoog functionerende doven

In augustus zal de Trainingshub meerdere aspecten behandelen die betrekking hebben op het tolken voor de doelgroep hoog functionerende doven omdat wij merken dat tolken op dit gebied vast dreigen te lopen.

Hoog functionerend als in degene die als wetenschapper werkt en toch wel wat meer van de tolk verlangt tijdens een overleg met een collega-wetenschapper. Of een gedragsdeskundige die zijn visie wil presenteren en verwacht dat de tolk zijn niveau middels stemtolken kan representeren.


September; Goed getolkt, maar

In september gaan we het hebben over het werk als tolk en de bijbehorende feedback, omgaan met agressie en grenzen stellen. Een belangrijk aspect van het werk als tolk terwijl je, na vier jaar een taal te hebben gestudeerd, daar nog maar weinig over hebt meegekregen. In een wereldje waarin je soms het gevoel hebt dat iedereen je afzeikt, hoort dat er dan niet gewoon bij? Misschien, maar na de trainingen van deze maand weet jij ook als mens en professional hoe je hiermee om kan gaan.


Oktober ; Mensen met bijzondere communicatie wensen

De maand oktober heeft als thema tolken voor mensen met bijzondere communicatiewensen. Hiermee bedoelen wij een doof persoon met communicatiestoornissen, dove LVB-ers en doof-blinden die door hun bijzondere communicatiewensen tegen veel meer muren aan lopen dan enkel op taalgebied. Dit zijn mensen die een beroep doen op andere manieren van communiceren en waarbij expliciete vaardigheden nodig zijn om effectief voor ze te kunnen tolken. En door de benodigde één op één aanpak, die ook nog eens per persoon verschillend is, is het lastig om met hen te communiceren. Ook voor de tolken NGT! Welke tools heb je nodig? Wat werkt? Wat werkt niet?


November ; Taboe

De Trainingshub zal in november 2021 in het teken staan van Taboes. Taboes werken stigmatiserend en zorgen voor ‘hokjes-denken’ waardoor mensen vast kunnen lopen door angst en sociale onzekerheid. Ook kan het schenden van een taboe leiden tot reputatieschade, sociale uitsluiting of andere vormen van repercussie. Voeg bij deze consequenties de vrij kleine doven- en tolken-wereld aan toe en u begrijpt waarom het tijd is om over deze hete aardappel te praten.