Agenda 2021

 

Vanaf 2021 zal de Trainingshub op een nieuwe manier trainingen geven. Per maand zullen wij een thema belichten en stapsgewijs meerdere aspecten van dit thema behandelen. Stapsgewijs met logische opbouw; van algemeen naar verbreding en uitkomend tot verdieping. Aan jou als tolk de vraag wat je wilt ‘halen’ uit elke themamaand.

Wil je meer algemene kennis over het thema en de bijbehorende doelgroep ontmoeten? Dan kom je naar de kennisavond en naar de Meet and Greet. Wil je als tolk je kennis en vaardigheden op het gebied van het thema uitbreiden, dan kom je naar de eerste training. Bezit je al veel vaardigheden en zoek je juist verdieping? Dan kom je naar de tweede training.

Zo elimineren wij problemen als; de ervaren tolk zit voor spek en bonen bij een kennisavond maar het was wel een gezellige avond. En tijdens een verdiepende training bezig zijn met het behandelen van de basis. Ook kunnen wij op deze manier van training geven alle aspecten die wij belangrijk achten belichten en kunnen echt de diepgang in gaan. Zodat wij een totaalpakket aan kunnen bieden over de thema’s die ons interesseren (een onderwerp waar Suzanne en Dorothy geen passie bij voelen, zal je dus ook niet voorbij zien komen ;p)

En dit in zijn algeheel natuurlijk in samenwerking met dovengemeenschap, middels het invliegen van professionals en onderbouwd met theorie en studies vanuit binnen en buitenland.

  

Overzicht onderwerpen


April; Tolken van medische opdrachten

In april gaan we het hebben over het tolken van ‘medische’ opdrachten. Hans die naar de fysio moet, Klaas die last heeft van zijn reuma maar ook Els die is aangemeld op de afdeling oncologie. Welke medische vakgebieden zijn er, wat houden ze in, lexicon, bed-etiquette, vergrootte kwetsbaarheid van de dove en je attitude als tolk. 

let op:
- kennisavond KAN ook via teams gevolgd worden (ivm eventuele avondklok) 
- De meet and greet is in de kapel en zit VOL


Mei; Politiek

De verkiezingen komen eraan! Dat betekend verkiezingscampagnes, politieke zendtijd, discussies en de hoogste tijd om te bedenken wat we willen stemmen. En dankzij de enorm toegenomen toegankelijkheid van doven, zijn er al vele partijen die al deze politieke activiteiten dit jaar vertaald willen hebben  zodat iedereen het kan volgen. Geweldig! 

Wat ons brengt bij het volgende puntje; hoe vertaal je dan eigenlijk een politiek debat of een verkiezingscampagne? Want de politiek is een onderwerp waar menig tolk weinig ervaring mee heeft. Hoe zat het ook alweer met die partijen, wat is de afdeling verslaglegging, hoe verlopen de procedures van de tweede kamer, hoe pas ik mijn informatiedichtheid aan… het komt allemaal aan bod en meer in mei!


Juni; (vakantie)reizen

In juni 2021 ‘duiken’ we in het thema (vakantie)reizen. Welke regels zijn er, welke reisconstructies, hoe bereid je je voor als tolk, wat zijn de ervaringen van dove wereldreizigers en welke vaardigheden zijn belangrijk voor een reis? Verdeeld over een Kennisavond, Meet and Greet, tweedaagse training en intervisie gaan we het hebben over alle facetten die belangrijk zijn bij het tolken van vakantieopdrachten. 


Juli; (vakantie)reizen op Griekenland

Kala Nera, Griekenland, Juli 2021. Rondleidingen, trainingen, lekker uit eten. Wie gaat er mee? In juni hebben we het thema (vakantie)reizen behandeld, inclusief kennisavond, Meet and Greet intervisie en tweedaagse training. Nu verzorgt de Trainingshub daadwerkelijk nascholing op vakantie! Best of both worlds inclusief een prachtige omgeving met azuurblauwe stranden, vrije momenten, groepsactiviteiten en uitdagende trainingen waar je leert door te doen. Uiteraard inclusief dove achterban zodat zij feedback kunnen verschaffen en zelf ook kunnen genieten van de uitstapjes en het prachtige Kala Nera. 

De planning van de tolken:

2 juli; Aankomst Kala Nera met uitleg verdere planning + gezamenlijk eten 

3 juli; Trainingsdag groepsdynamiek & collegialiteit 

4 juli; Vrij 

5 juli; Uitstapje rondleiding naar Meteora met individuele opnames + gezamenlijk eten

6 juli; Trainingsdag 3e taal + feedback individuele opnames van de rondleiding 

7 juli; Vrij 

8 juli; Halve trainingsdag 3e taal kort + uitstapje rondleiding Pylion in het Engels

9 juli; Intervisie, afsluiten + gezamenlijk eten 

De planning van de dove vakantiegangers:

2 juli; Aankomst + gezamenlijk eten 

3 juli; Vrij

4 juli; Vrij 

5 juli; Rondleiding Meteora + gezamenlijk eten

6 juli; Feedback verschaffen aan tolken

7 juli; Vrij 

8 juli; Rondleiding Pylion + feedback verschaffen aan tolken

9 juli; Afsluiten + gezamenlijk eten Augustus; Hoog functionerende doven

In augustus zal de Trainingshub meerdere aspecten behandelen die betrekking hebben op het tolken voor de doelgroep hoog functionerende doven omdat wij merken dat tolken op dit gebied vast dreigen te lopen.

Hoog functionerend als in degene die als wetenschapper werkt en toch wel wat meer van de tolk verlangt tijdens een overleg met een collega-wetenschapper. Of een gedragsdeskundige die zijn visie wil presenteren en verwacht dat de tolk zijn niveau middels stemtolken kan representeren.


September; Goed getolkt, maar

In september gaan we het hebben over het werk als tolk en de bijbehorende feedback, omgaan met agressie en grenzen stellen. Een belangrijk aspect van het werk als tolk terwijl je, na vier jaar een taal te hebben gestudeerd, daar nog maar weinig over hebt meegekregen. In een wereldje waarin je soms het gevoel hebt dat iedereen je afzeikt, hoort dat er dan niet gewoon bij? Misschien, maar na de trainingen van deze maand weet jij ook als mens en professional hoe je hiermee om kan gaan.


Oktober ; Mensen met bijzondere communicatie wensen

De maand oktober heeft als thema tolken voor mensen met bijzondere communicatiewensen. Hiermee bedoelen wij een doof persoon met communicatiestoornissen, dove LVB-ers en doof-blinden die door hun bijzondere communicatiewensen tegen veel meer muren aan lopen dan enkel op taalgebied. Dit zijn mensen die een beroep doen op andere manieren van communiceren en waarbij expliciete vaardigheden nodig zijn om effectief voor ze te kunnen tolken. En door de benodigde één op één aanpak, die ook nog eens per persoon verschillend is, is het lastig om met hen te communiceren. Ook voor de tolken NGT! Welke tools heb je nodig? Wat werkt? Wat werkt niet?


November ; Taboe

De Trainingshub zal in november 2021 in het teken staan van Taboes. Taboes werken stigmatiserend en zorgen voor ‘hokjes-denken’ waardoor mensen vast kunnen lopen door angst en sociale onzekerheid. Ook kan het schenden van een taboe leiden tot reputatieschade, sociale uitsluiting of andere vormen van repercussie. Voeg bij deze consequenties de vrij kleine doven- en tolken-wereld aan toe en u begrijpt waarom het tijd is om over deze hete aardappel te praten.