Meet and Greet Taboe en vloeken

 

Tijdens de Meet and Greet met Taboe en vloeken gaan we het hebben over vloeken over de generaties heen. Twee zinnen die als uitleg fungeren waarom wij tijdens de Meet and Greet taboes het gaan hebben over vloeken; 1. Vloeken is een taboe. 2. Als je vloekt, vloek je over een taboe. De twee versterken elkaar en houden elkaar in stand. 

De reden waarom mensen vloeken is verschillend. De een doet het uit woede, de ander uit onbegrip. Weer een ander gebruikt de handeling om pijn of emoties te verminderen. Het doel is wel ten alle tijden hetzelfde; met je taalgebruik een ander shockeren. En daarvoor moet je de meest vreselijke uitingen aanhalen waarvan je weet dat het de ander onthutst. Wat resulteert in lekker vloeken over een taboe!

We weten inmiddels dat wat een taboe is, wordt bepaald door de culturele, religieuze of politieke context. En aangezien deze context veranderd, veranderen taboes en vloeken mee. Hoe een bejaarde tolkgebruiker vloekt, zal dus heel anders zijn dan een midlife-er of een jongere tiert.

En dus leek het ons de hoogste tijd om drie doven van verschillende generaties aan het woord te laten over hun vloek en tiergedrag. Een 65+er, een 30-40 jarige en een jongere die vertellen over hun favoriete stoute gebaren en waarom ze juist die gebruiken om te shockeren. 

De Meet and Greet duurt van 13:00 tot 17:00 en geeft jouw als tolk de mogelijkheid om lexicon op te doen die je niet vindt op de site van het gebarencentrum;) en om te vragen waarom de tolkgebruiker juist déze gebruikt. 

 

Doelen

- De tolk maakt kennis met de drie verschillende generaties tolkgebruiker;

- De tolk heeft kennis opgedaan over de verschillende vloeken over de generaties heen en kent de gebaren; 

- De tolk heeft zijn vragen kunnen stellen aan de gastsprekers.

 

6 november

RTGS-nr: 32027

PE-punten: 0,4 voor doelgroepen.

Voor: Schrijf/combi/NGT

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 85,- euro inclusief BTW en versnaperingen.