April

 Het is al even aan de gang maar anno 2022 is de polarisatie wat mij betreft aardig compleet. Het begon in mijn beleving met ‘de pietendiscussie’. Voor of tegen! Waarna de klimaatdiscussie ook nog wat olie op het vuur gooide (pun intended). En nu dankzij Corona en vaccinatie is het ‘dansen met Janssen-feest’ compleet. Je kan nu met iedereen binnen één minuut ruzie krijgen! 

 

Dit is ook voelbaar in de doven- en tolkenwereld. Je bent voor of tegen, wel of niet, zwart of wit. Als tolk wordt geacht dat je neutraal bent. Maar hoe doe je dat in een wereld die zo sterk aan het verzuilen is en waar het boek der ongeschreven regels gigantisch is? Ons antwoord: meer kennis en achtergrondinformatie over de doelgroep! En in contact komen met hen met de lange tenen. Want hebben ze wel lange tenen of is het niet meer dan logisch dat ze anders bejegend willen worden? 

Daarom hebben wij enkele doelgroepen uitgekozen om te belichten; doelgroepen die graag willen delen waarom ze fel zijn en wat hun verwachtingen zijn van hun tolk. Waarna we, met wat inzicht en begrip, dichter tot elkaar kunnen komen. 

 

 

Programma:


Kennisavond tolken voor de lange tenen-club

Tijdens de kennisavond ‘tolken voor de lange tenen-club’ gaan we het hebben over de actuele status van de polarisatie in de doven- en tolkenwereld. We bespreken welke groepen er zijn en hun achtergrondinformatie. En tips en tricks hoe je neutraal kan blijven tolken tijdens een tolkopdracht terwijl elke vezel in je lichaam schreeuwt dat je voor/tegen bent. Denk hierbij aan je houding, mimiek en je woordkeuzes. Met als afsluiting een Kahoot die je kennis over de doelgroep zal testen. 

4 april

RTGS-nr: 33537

PE-punten: 1,5 voor T.T.V. en 1 voor Attitude

voor: NGT

Tijd: 19:00 tot 21:30

Locatie: Woerden

Kosten: 60,- euro inclusief BTW en versnaperingen.M.a.G. tolken voor de lange tenen-club

Voor de Meet and Greet ‘tolken voor de lange tenen-club’ geven we graag het podium aan Tyd om ons mee te nemen in hun wereld. Waar staan zij voor als organisatie, waarom zijn zij opgestaan en wat verwachten zij van ons. Ook willen ze ons graag informeren over hun taalgebruik en andere belangrijke gebruiken binnen hun groep. Daarbij de kans voor jou als tolk om de vragen te stellen die je altijd al hebt willen stellen. 

9 april

RTGS-nr: 33538

PE-punten: 4 voor doelgroepen

Voor: NGT

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 85,- euro inclusief BTW en versnaperingen.Training tolken voor de lange tenen-club

Tijdens de training ‘tolken voor de lange tenen-club’ gaan we samen met Lisa Hinderks (sociologe) dieper in op de doelgroepen en de bijbehorende dynamiek. De doelgroepen die we onder andere zullen bespreken zijn; 

-De voorvechters van toen 

-CODA’s blauw en rood 

-De Oren en de Collega’s 

-De LHBTI gemeenschap 

-Jongeren 

-Kerkgangers 

De dynamiek die wij per doelgroep systematisch gaan behandelen is; 

-de totstandkoming van deze groep 

-de visie van de meerderheid binnen deze groep 

-go en no go lexicon 

-familiaire kenmerken 

-ongeschreven regels die je afrekenen 

-wie is hun zwarte schaap buiten de groep. 

Wanneer wij dit alles hebben besproken, inclusief oefeningen ter implementatie, gaan we aan de slag met rollenspellen. Rollenspellen in een veilige sfeer en met gasten die je zullen uitdagen maar ook tegen een stootje kunnen. Om op die manier te werken aan onze taal- en tolkvaardigheden. 

21 april

RTGS-nr: 33539

PE-punten: 4 voor T.T.V. en 3 voor Attitude

voor: NGT tolken 

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: Woerden

Kosten: 245,- euro inclusief BTW, eten en drinken. Experts uitgedaagd tolken voor de lange tenen-club

Experts uitgedaagd is een nieuw onderdeel van de Trainingshub ter vervanging van de gevorderdentrainingen waarbij we ons focussen op casuïstiek en discussie. Beetje wrijving, beetje reuring, wat vind je van een stelling en waarom? 

Tijdens de Experts uitgedaagd ‘tolken voor de lange tenen-club’ nodigen we voorstanders, tegenstanders en de aanwezige tolken uit om te discussiëren over de volgende stelling; 

“Politieke correctheid maakt een tolk dom. “ 

Aan de hand van discussie en casuïstiek werken we deze stelling verder uit. Heb je zelf een casus passend bij het onderwerp die je tijdens deze workshop graag wilt inbrengen, dan kan dat ook! Mail de casus naar trainingshubwoerden@icloud.com 

23 april

RTGS-nr: 33540

PE-punten: 2 voor Attitude en 2 voor Doelgroepen.

Voor: NGT tolken

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 95,- euro inclusief BTW, eten en drinken.