Training (vakantie)reizen

 

Het klinkt ideaal: al reizend over de wereld geld verdienen met tolken en ook nog een doof iemand de reis van zijn leven bezorgen! Maar wanneer je op dag vier uitgeblust met armen van lood de zoveelste museumrondleiding van gebrekkig Engels naar Nederlandse gebarentaal staat te vertalen, kan je je ineens goed voorstellen waarom er zo weinig wordt georganiseerd op dit gebied. De groepsdynamiek, verwachtingsmanagement, duidelijke afspraken maken, de voorbereiding, wat te doen bij ongelukken; het is niet niks! En zonder goede samenwerking met je collega(’s) is het al helemaal niet te doen. Maar als wij als tolken wel weten hoe we het reizen moeten klaarspelen, dan kan het de meest fantastische ervaring ooit zijn voor alle partijen. 

Daarom heeft de Trainingshub een tweedaagse training ontwikkeld die de grote onderwerpen behandelt die voorbij gaan komen tijdens groeps-(vakantie)reizen met dove metgezellen. Of het een stedentrip is of een verre reis, na deze training kan je de wereld aan.

 

Dag 1

We beginnen de dag met groepsdynamica. Zet een stel mensen bij elkaar en er gebeurt van alles. Met kennis over groepsdynamica en de ontwikkeling van een groep, kan je verklaren waarom sommige situaties gebeuren en op tijd bijsturen wanneer negatieve interacties ontstaan zoals ruzies en uitsluitingen. We gaan kijken naar de ontwikkeling van een groep volgens de theorie van Tuckman. De kracht en macht van sociaal emotionele rollen tegenover taak rollen. En behandelen de zondeboktheorie; het gevolg van een sociaal onveilig klimaat in een groepsproces.

Daarna gaan we het hebben over afspraken maken in het tolk-contact; wat mag/moet/kan wel en niet. En aangezien dit is verweven met persoonlijke keuzes en attitude bouwen we verder op het onderwerp door ook te bespreken:

-       Grens privé/zakelijk;

-       Hotelkamer situaties;

-       24/7 beschikbaar zijn of ‘kantooruren’ instellen;

-       Eetsituaties en pauzes.

We sluiten dag 1 af met verwachtingsmanagement. Verwachtingsmanagement is een zeer belangrijk onderdeel van reizen. Verwachtingen van de plaats van bestemming versus de werkelijkheid want New York is tof hoor maar ook druk, niks is op loopafstand en het stinkt. Maar ook verwachtingen van anderen versus wat jij kan waarmaken als tolk. Hoe kan je verwachtingen bijstellen, waarmaken of zelfs overtreffen? 

 

Dag 2

Dag twee begint met oefenen met de bijzondere vaardigheid van 3e taal tolken. Van Nederlands en NGT naar Engels en weer terug. Essentieel tijdens het reizen naar het buitenland en daarom belangrijk deze vaardigheden te vergroten en verbeteren. 

Ook een belangrijk puntje om te behandelen: zelfzorg. Welke ontspanningsmomenten kan je vinden, welke oefeningen helpen je om tot jezelf te komen en hoe blijf ik in balans, plezier versus werk. 

Vervolgens bespreken we welke voorbereidingen je moet treffen voor jezelf en voor je dove metgezellen. Inentingen, medicatie, verzekeringen, uitvalbasissen, checken van reserveringen en ga zo maar door. En ook wat je moet doen wanneer zaken verkeerd zijn geregeld of bij ongelukken. De vraag hierbij is natuurlijk ook in hoeverre je verantwoordelijk bent voor dit soort zaken en welke verantwoordelijkheden je terug legt bij de dove reiziger.

En als laatste behandelen de samenwerken met collega’s door het bespreken van casuïstiek en het behandelen van evidence based practices. 

 

16 en 23 juli

RTGS-nr: 33132

PE-punten: 1,00 voor Attitude en 0,50 voor T.T.V.

Voor: tolken NGT

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: Woerden

Kosten: 455,- inclusief lunch en BTW