Mei

 Het is al even aan de gang maar anno 2022 is de polarisatie wat mij betreft aardig compleet. Het begon in mijn beleving met ‘de pietendiscussie’. Voor of tegen! Waarna de klimaatdiscussie ook nog wat olie op het vuur gooide (pun intended). En nu dankzij Corona en vaccinatie is het ‘dansen met Janssen-feest’ compleet. Je kan nu met iedereen binnen één minuut ruzie krijgen! 

 

Dit is ook voelbaar in de doven- en tolkenwereld. Je bent voor of tegen, wel of niet, zwart of wit. Als tolk wordt geacht dat je neutraal bent. Maar hoe doe je dat in een wereld die zo sterk aan het verzuilen is en waar het boek der ongeschreven regels gigantisch is? Ons antwoord: meer kennis en achtergrondinformatie over de doelgroep! En in contact komen met hen met de lange tenen. Want hebben ze wel lange tenen of is het niet meer dan logisch dat ze anders bejegend willen worden? 

Daarom hebben wij enkele doelgroepen uitgekozen om te belichten; doelgroepen die graag willen delen waarom ze fel zijn en wat hun verwachtingen zijn van hun tolk. Waarna we, met wat inzicht en begrip, dichter tot elkaar kunnen komen. 

 

 

Programma:


Kennisavond tolken in theater

Tijdens de kennisavond ‘Tolken in theater’ gaan we het hebben over het wel en wee van… je raad het al… tolken in het theater! Hoe is het nu geregeld en hoe zijn ze tot deze regelingen gekomen? Daar gaan wij het deze avond over hebben. Waarna we overgaan tot kijken naar opnames van grotere shows. Hoe vertalen die tolken dat? 

 

Zowel life als online te volgen!

2 mei

RTGS-nr: 33551

PE-punten: 2,5 voor T.T.V. 

voor: NGT

Tijd: 19:00 tot 21:30

Locatie: Woerden

Kosten: 60,- euro inclusief BTW en versnaperingen.M.a.G. tolken in theater

Tijdens de Meet and Greet tolken in theater gaan we in gesprek met TMT, oftewel Theater met Tolk. Hun ervaringen, standpunten en verwachtingen komen zij verkondigen op het hub-podium. 

 

Daarbij willen zij een klein stukje ‘intervisie’ geven. Het zijn geen intervisoren maar ze merken dat tolken terughoudend zijn in het tolken in theater en zenuwachtig zijn en willen het daar over hebben. Laten we samen gaan leren tolken/leren genieten!

 

Dit, en meer. Met natuurlijk alle mogelijkheid voor jou als tolk om de vragen te stellen die je altijd al hebt willen stellen. 

7 mei

RTGS-nr: 33552

PE-punten: 2,5 voor doelgroepen en 1,5 voor ATT.

Voor: NGT

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 85,- euro inclusief BTW en versnaperingen.Training tolken in theater

Tijdens de training tolken in theater gaan we werken aan de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te tolken in het theater. Wat werkt fijn voor de doven, wat werkt niet voor de directeur; als tolk zit jij hier tussenin. Hoe kom je tot de meest bruikbare gulden middenweg voor de te tolken show waar alle partijen zich in kunnen vinden en die past bij de sfeer van het te tolken stuk? 

De training is in samenwerking met TMT. Onder begeleiding van Suzanne Heuft en Monique van Brakel gaan wij leren over en oefenen meteen verscheidenheid aan vaardigheden.

 

Waarna het de hoogste tijd is voor een (theater-)stukje praktijk! De tolk gaat een opname van een zelfgekozen theater voorbereiden waarna hij/zij op het podium zal tolken voor het publiek, de mannen van TMT. Aschwin van Leeuwen, Frank Allard en Peter van Brakel geven graag opbouwend en onder het mom van een hapje en drankje hun mening om zo jou als tolk verder te helpen met tips en tops. 

12 mei

RTGS-nr: 33553

PE-punten: 7 voor T.T.V. 

voor: NGT tolken 

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: Woerden

Kosten: 245,- euro inclusief BTW, eten en drinken. Experts uitgedaagd tolken in theater

Tijdens de Experts uitgedaagd ‘Theater’ nodigen we twee theaterdirecteurs (de één voorstander en de ander tegenstander) en twee theatertolken (voor en tegen) uit om te discussiëren over de volgende stelling;

 

“Een tolk in een theatershow leid af en voegt niks toe.“

 

Beide standpunten en argumenten zijn valide. Beide kampen worden gehoord. Wat is volgens beide partijen dan nodig om toch succesvol te tolken in het theater? En waarom is het wel/niet belangrijk dat er een tolk staat?

Aan de hand van discussie en casuïstiek werken we deze stelling verder uit en proberen we de partijen te verbinden, dan wel enthousiasme te kweken voor de tegenpartij. 

21 mei

RTGS-nr: 33554

PE-punten: 4 voor Attitude 

Voor: NGT tolken

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 95,- euro inclusief BTW, eten en drinken.