Oktober: doof en verslaafd

Stoptober! Of wat dacht je van Sober Oktober! Bij de Trainingshub staat oktober in het teken van verslavingen. Nu hebben we, naast honden en garnalen verzamelen, niet echt schadelijke verslavingen waar we vanaf moeten maar we kwamen er wel achter dat ik, Dorothy, weinig weet over verslavingen. Als Suzanne vervolgens verhalen verteld van ‘vroegah’ over de Jellinek was dat een ‘ver van mijn bed’ show. Tijd om eens te kijken wat er in de dovenwereld van nu speelt in relatie tot verslavende middelen, tolkgebruikers en vertalingen maken. Tijd om onze voelsprieten weer eens uit te steken.

 

Wisten jullie bijvoorbeeld dat tolkgebruikers vaker aan wiet verslaafd zijn dan niet tolkgebruikers? En dat hersenen van tolkgebruikers ook vatbaarder zijn voor verslavende middelen? Om vervolgens tussen het wal en schip te vallen want de hulpverlening is ook minder succesvol bij tolkgebruikers als niet tolkgebruikers waardoor tolkgebruikers ook langer verslaafd blijven. Hoe dat zit en waarom dat is, daar gaan wij het deze maand over hebben. Maar ook welke consequenties er voor hen zitten aan dit verslavende gebruik en wat jij als tolk het beste kan doen tijdens tolksituaties. Zodat jij als tolk de juiste beslissingen kan maken tijdens het tolken en handvatten hebt om met bepaald gedrag om te kunnen gaan. Verdeeld over een kennisavond, Meet and Greet en een training gaan wij alle belangrijke facetten van verslavingen bespreken. En uiteraard zijn alle workshop alleen deze maand alcohol vrij ;) 

 

Programma:


Kennisavond doof en verslaafd

Kennisavond Doof en verslaafd Tijdens de kennisavond doof en verslaafd gaan we het hebben over verslavingen en verslavende middelen bij tolkgebruikers, het lexicon van toen en nu, en onze rol als tolk. Samen gaan we de theorie en data bekijken om erachter te komen waarom mensen verslaafd raken, waaraan zij verslaaft kunnen raken en waarom zij hier vervolgens niet gemakkelijk vanaf komen. Om vervolgens te kijken naar mogelijke oplossingen, welke behandelingsmogelijkheden zijn er voor tolkgebruikers. En wat jij kan/moet doen als tolk wanneer je te maken krijgt met verslaving of verslavingsgedrag tijdens het tolken. Waarna we afsluiten met een uitdagende Kahoot om te testen of jullie wel hebben opgelet tijdens de kennisavond en niet stiekem wijn zaten te drinken.

4 oktober

RTGS-nr: 33718

Contacturen: 2,50

voor: NGT

Tijd: 19:00 tot 21:30

Locatie: Woerden

Kosten: 67,50 euro inclusief BTW en versnaperingen.M.a.G. doof en verslaafd

Tijdens de Meet en Greet doof en verslaafd ontmoeten we/gaan we in gesprek met een (dove) ex-verslaafde en iemand die dove en slechthorende mensen met verslavingen behandeld. Een de ene kant, de ex-verslaafdenkant, zijn levensverhaal, hoe het zo ver is gekomen en waarom hij uiteindelijk besloot ervan af te willen. En aan de andere kant, de behandelingskant, waaraan zijn patiënten vaak verslaafd zijn, waarom dit beroep is gekozen en wat wel of niet werkt bij verslaafde tolkgebruikers. En van beide partijen; wat verwachtte zij van de tolk? Wat hielp? Of wat werkte de situatie en gebruik juist in de hand? Wanneer zij hun verhalen hebben kunnen doen, is er voor ons alle mogelijkheid om onze vragen te kunnen stellen en in gesprek te gaan met onze gasten van vandaag.

8 oktober

RTGS-nr: 33719

Contacturen: 4,00

Voor: NGT

Tijd: 13:00 tot 17:00

Locatie: Woerden

Kosten: 87,50 euro inclusief BTW en versnaperingen.Training doof en verslaafd

Tijdens de training Doof en verslaafd gaan we aan de slag met de vaardigheden die nodig zijn bij het tolken van opdrachten voor iemand die onder de invloed van middelen is en/of mogelijk verslaafd is. Om het eens goed over verslavingen, middelen en omstandigheden te hebben en hiervoor te oefenen. Wat gaan we precies doen deze dag: Allereerst gaan we dieper in op de kennis over een verslaving en middelen. Ouder versus kind verslavingsdynamiek, (over)gevoeligheid van het dove brein en wat de invloed is van de omgeving en naar de omgeving. Vervolgens gaan we kijken naar jullie ervaringen hierbij. 

10 en/of 15 oktober

RTGS-nr: 33720

Contacturen: 7,00

voor: NGT tolken 

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: Woerden

Kosten: 247,50 euro inclusief BTW, eten en drinken.