Kennisavonden

 

Kennis is er om gedeeld te worden. Want daar worden we allemaal beter van!

We zien het daarom als onze missie om dit (kennis)netwerk uit te breiden en toegankelijk te maken voor anderen. Vandaar dat wij in 2017 zijn begonnen met het geven van Kennisavonden, en met groot succes! En laagdrempelige avond die toegankelijk is voor alle geïnteresseerden. 

Kennisavonden gegeven door professionals die in hun gebied hoog aangeschreven staan en weten waar ze het over hebben.  Kennisavonden waar tolken, doven en horenden baat bij hebben en die interessant zijn om te volgen. En een goede kans voor onze bezoekers om te kunnen netwerken.

 

Ter afsluiting van elke avond is een borrel en de kosten zijn €55,- inclusief BTW en borrel. De rekening ontvangt u later op de mail, u betaalt alleen als u komt. De avond begint om 19:00 en vanaf 21:30 is het tijd voor de borrel en het netwerken.

 

Meestal organiseren we deze kennisavonden in ons eigen kantoor, Johan de Witlaan 1 (bel 28) in Woerden. Soms kunnen we uitwijken naar andere plekken.

Bij ons kantoor kan je auto worden geparkeerd in de straat en dit is gratis. Mocht het vol staan, dan kan je uitwijken naar de Q&R bij het station, nog geen 5 minuten lopen.

 

Agenda kennisavonden 2019

26 november: Deaf in business; Ildiko

15 december: dove jongeren, op uitnodiging

Agenda kennisavonden 2020

21 januari: Mimiek met Monique

6 februari: Deaf in Business; Ewoud

11 februari: SH-impro en de olifant in de kamer.

20 februari: Stemtolken 2.0

10 maart: Roddel en achterklap

19 maart: De taalverweving van het dove kind ism met Beppie Bogaerde 

24 maart: Deaf in Business: Ilse

Nieuwe datum volgt: Samenwerking tussen tolken

7 mei: Je interne fan (Diever)

29 mei: LHBTI's en regenbogen

18 juni: Nostalgisch gebaren

27 augustus: Stemtolken

3 september: Mimiek met Monique

2 november: De taalverweving van het dove kind ism met Beppie Bogaerde (in Woerden)


Aanbod kennisavonden


Deaf in Business; Ildiko

Deaf in Business is een reeks van kennisavonden waar de Trainingshub een podium biedt aan steeds andere getalenteerde dove ondernemers in deze horende maatschappij.

Sommige mensen hebben een passie, een droom die verwezenlijkt MOET worden en gaan door tot ze dát voor elkaar hebben. Een eigen kapperszaak, atelier of werken als coach. De commitment die daarvoor nodig is groot en de struggles zijn soms nog groter. En stel je nou voor dat je daarbij doof bent en hier regelmatig tegenaan stoot maar toch niet opgeeft? Hoe zij gekomen zijn tot waar zij nu zijn en welke hoge muren zij hebben moeten beklimmen is iets wat ze graag met ons tolken willen delen. Ze willen anderen inspireren en vooral anderen laten zien dat een gehoorbeperking geen reden is om niet je eigen droom te verwezenlijken.

 

Om het spits af te bijten hebben we Ildiko gevraagd om haar verhaal te delen. Ildiko Boronkay is een talentvolle schilder met haar eigen atelier waar zij workshops geeft aan doven en horenden. Haar levensloop is ronduit inspirerend en na haar verhaal geven we haar graag het podium om aan jullie aangemelde tolken een workshop te geven. 

RTGS-nr: 25657

Gegeven door: Ildiko Boronkay

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,20 voor Doelgroepen

Datum 2019: 26 november

Locatie: de Trainingshub

De voertaal is NGT, voor schrijftolken is er een tolk aanwezig.Het leven van dove jongeren

Sinds twee weken hebben wij een ontzettend gemotiveerde en hardwerkende stagiaire rondhobbelen op de Trainingshub; Olivier de Ven. Hij gaf al snel te kennen dat hij graag een workshop zou willen ontwikkelen en geven als stageopdracht. Een workshop die gaat over de mentaliteit van dove jongeren van tegenwoordig, hun struggles en hoe zij graag worden benaderd door tolken. Bijna volwassen maar ook nog kind met de wereld nog voor hun voeten. Goed idee, dachten wij! En direct is Olivier aan de slag gegaan met het bedenken, aanvragen, voorbereiden, pr maken, enz. 

Hierbij dus de verdere informatie over deze workshop die wij gratis geven voor tolken die meer als 8 keer bij ons zijn geweest voor een training. Ben jij hier 1 van, dan heb je van ons een uitnodiging gehad. Met aansluitend een gezellige high tea! Wil je ook komen? Reply dan op je mail! en tot de 15e van december. De voertaal is NGT, voor schrijftolken is er een tolk aanwezig.

 

Mochten de uitgenodigden niet kunnen, dan zijn anderen welkom om te komen voor 25 euro pp. We hebben hier een reservelijst voor, dus mail als je daarop wilt komen. 

RTGS-nr: 25808

Gegeven door: Olivier de Ven

Doelgroep: NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,15 voor Doelgroepen en 0,10 voor Attitude

Datum 2019: 15 december

Tijd: 13:00 tot 15:30 en aansluitend een high tea

Locatie: de Trainingshub

Kosten: gratis

Op invite! als je op de reserve lijst staat kost deze ws je 25 euro!Mimiek met Monique

Tijdens het gebaren is mimiek een zeer belangrijk onderdeel om betekenis over te brengen. Je kan het gebaar ‘boos’ niet overbrengen zonder dat je daadwerkelijk boos kijkt. Maar als je niet boos bent, kan het lastig zijn om wel boos te kijken. Wat helpt is oefenen!

Het is Monique Koppe als docent gebarentaal (AB1 en AB2 op SWDA en NT2) opgevallen dat tolken regelmatig minimale mimiek gebruiken tijdens het vertalen en dat daardoor de betekenis van de gebaren niet goed overkomt.

Ze komt deze avond met toepasbare tips and tricks die direct implementeerbaar zijn in je manier van gebaren. Door te oefenen met gezichtsuitdrukkingen, emoties inleven en lichaamsuitdrukking, kan je mimiek en daarmee de duidelijkheid en informatieoverdracht van je gebaren verbeteren. En daarbij is deze lerares ook een onwijs leuk en boeiend mens. 

 

RTGS-nr: 23468

Gegeven door: Monique Koppe

Doelgroep: ASL, NGT

Nascholing-punten: 0,25 voor taal en tolkvaardigheden

Data 2020: 21 januari en 3 september.

Locatie: de TrainingshubDeaf in Business; Ewoud

Deaf in Business is een reeks van kennisavonden waar de Trainingshub een podium biedt aan steeds andere getalenteerde dove ondernemers in deze horende maatschappij. Ze willen anderen inspireren en vooral anderen laten zien dat een gehoorbeperking geen reden is om niet je eigen droom te verwezenlijken.

 

Deze avond komt Ewoud Hettema vertellen over zijn succesvolle schoonmaakbedrijf “Hettema Service”, gesitueerd in de Ronde Venen. In Ewoud zit een ondernemersdrift die zich moeilijk laat bedwingen en hij wist al snel dat hij ZZP-er wilde worden. In 2007 richtte Ewoud zijn bedrijf op en begon met het aannemen van alle opdrachten die hij kon uitvoeren. Hij specialiseerde zichzelf al snel in glasbewassing, interieurverzorging en freelance administratieve werkzaamheden en heeft nu een waar imperium opgebouwd met meerdere dove werknemers. Van 19:00 tot 21:00 komt hij vertellen hoe zijn (bedrijfs-)leven is verlopen en hoe hij is gekomen waar hij nu is, waarna hij van 21:00 tot 21:30 een kleine workshop zal geven inclusief geheime schoonmaaktips. 

RTGS-nr: 25790

Gegeven door: Ewoud Hettema

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten aangevraagd: 0,20 voor Doelgroepen

Datum 2020: 6 februari

Locatie: de Trainingshub

De voertaal is NGT, voor schrijftolken is er een tolk aanwezig.SH-impro en de olifant in de kamer

Grappige anekdotes en schrijnende momenten gebundeld in een impro-act waarin ook de tolken een rol spelen. Je leeft zo mee met de humoristische en realistische kijk die Wilma heeft op het leven als slechthorende. 

Waarna Siska Ursem, (GGMD-maatschappelijk werkster) haar ervaringen zal delen als slechthorende en tolkgebruiker en de discussie zal leiden die naar boven komt ; wanneer zet je nou een tolk in? Hoe ervaar je dat als nieuwe tolkgebruiker?

Een avond waar we het gaan hebben over de olifant in de kamer, de weerstand en trots van slechthorenden en de empowerment bij het juiste gebruik van een tolk. Hoe gaat iemand van: ‘ik heb geen tolk nodig!’ naar: ‘wat een openbaring dat ik nu alles kan volgen.’ En wat kan ik als tolk in dat proces betekenen? Hoe kan je je als tolk opstellen? Met ruimte om eindelijk eens de vragen te stellen die we als tolken willen stellen. 

RTGS-nr: 25573

Gegeven door: Wilma van de Ven en Siska Ursem als gespreksleider.

Doelgroep: Schrijf- en combitolk

Nascholing-punten: 0,25 voor doelgroepen

Datum 2020: 11 februari

Locatie: de TrainingshubStemtolken 2.0

Stemtolken 2.0 is een logisch vervolg op de originele kennisavond 'Stemtolken'. Aangezien we die nu een aantal keer hebben gegeven, was het tijd voor nieuwe oefeningen, nieuwe inzichten en nieuwe tips. Ook toegankelijk voor degene die voor het eerst komen. 

 

Stemtolken 2.0: "Een stemtolk vertaalt van gebarentaal naar gesproken Nederlands". Dat klinkt logisch! Maar in de praktijk kan stemtolken een uitdaging zijn. Als trainingsbureau krijgen wij vaak te horen dat men zich onzeker voelt tijdens het stemtolken en handvatten mist om zichzelf en een sterke vertaling neer te zetten. Gewapend met nieuwe theorie gaan we ons verdiepen in het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden en het opdelen in het huis en het skelet. Zo willen wij dit tij keren zodat iedereen een boost der zelfvertrouwen krijgt om ons mooie vak uit te oefenen.

RTGS-nr: 23490

Gegeven door: Suzanne Heuft

Doelgroep: NGT

Nascholing-punten: 0,25 voor T.T.V.

Data 2020: 20 februari, 27 augustus

Locatie: de Trainingshub

 Roddel en achterklap

Als mens is het lastig open te staan voor feedback.  Wat is dan precies feedback? Wanneer is het roddelen of ronduit een aanval? En ten alle tijden: hoe ga je ermee om? Als professional maar ook als mens.

Op deze bijzondere avond gaan we het hebben over de oorzaken en gevolgen van het roddelen en de achterklap in de doven- en tolken-wereld. Er komen 2 tolken vertellen wat de roddel en achterklap hen heeft gekost. Deze tolken zijn open over wat er is gebeurd en vertellen hun kant van de medaille. Zij geven aan hoe zij zijn omgegaan met de roddels en zich hebben bewapend. En we kijken naar de oorzaken van het roddelen en de achterklap door te kijken naar theorie over de functie van roddelen, workspace-bullying, de beïnvloeding van de omgeving en de verschillende uitingen in roddelen. Om dit vervolgens te vertalen naar de praktijk zodat we ons beter kunnen bewapenen en leren naar jezelf te kijken. 

RTGS-nr: 25524

Gegeven door: Suzanne Heuft met twee speciale gasten.

Doelgroep: ASL, NGT en schrijftolk

Nascholing-punten: 0,25 voor Attitude

Datum 2020: 10 maart

Locatie: de TrainingshubDeaf in business; Ilse

Deaf in Business is een reeks van kennisavonden waar de Trainingshub een podium biedt aan steeds andere getalenteerde dove ondernemers in deze horende maatschappij. Ze willen anderen inspireren en vooral anderen laten zien dat een gehoorbeperking geen reden is om niet je eigen droom te verwezenlijken.

 

Ilse Jobse is deze avond onze spreker, het haar zeer uitgebreide en indrukwekkende CV op het gebied van geestelijk en lichamelijk welzijn. Ilse is Kindercoach, Kinderyogajuf, Gezichts- Voetreflextherapeut en NGT-docent en zet zich in om kinderen rust te brengen en meer harmonie in zichzelf te laten vinden. Een betere balans te vinden tussen drukte en rust. Ilse: “Ik heb ontdekt dat mijn grote talent is het aanvoelen van, en contact maken met, kinderen. Vanuit dit contact ontstaat een vertrouwensband die het mogelijk maakt met het kind te werken.” Graag geven wij deze veelzijdige vrouw een podium en laten haar van 19:00 tot 21:00 vertellen over haar proces om te komen tot waar ze nu staat, waarna ze van 21:00 tot 21:30 een kleine workshop zal geven op het gebied van mentale Welness. 

RTGS-nr: 25797

Gegeven door: Ilse Jobse

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten aangevraagd: 0,20 voor Doelgroepen

Datum 2020: 24 maart

Locatie: de Trainingshub

De voertaal is NGT, voor schrijftolken is er een tolk aanwezig.LHBTI's en regenbogen

Veel lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI’s) hebben in Nederland een goed leven. Ons land stelde als eerste ter wereld het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht. Harstikke goed, maar we weten ook dat er in dit landje nog wat moeite is rondom de acceptatie van LHBTI’s.

Om de gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI’s in Nederland een boost te geven, organiseren wij op 5 februari 2019 een bijzondere kennisavond om alle partijen bij elkaar te brengen en het openlijk te hebben over de huidige stand van zaken. Tijdens deze regenboogavond komen er twee belangrijke dove LHBTI-ers vertellen over hoe zij hun geaardheid ervaren in de wereld maar ook zeker in de dovenwereld. En Suzanne zal samen met hen aandacht geven aan taal- en tolkvaardigheden. Dresscode: Alles kan en alles mag!

RTGS-nr: 23385

Gegeven door: Trainingshub ism 'het Roze gebaar' en andere gasten. 

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,15 voor doelgroepen en 0,05 voor taal en tolkvaardigheden en 0,05 voor attitude.

Datum 2020: 29 mei

Locatie: de TrainingshubSamenwerking tussen Tolken

Wij gaan het eens hebben over de samenwerking tussen gebaren-, schrijf- en taaltolken. Dat samenwerken tussen tolken gebeurt steeds vaker en dan is het wel fijn het een en ander van elkaar te weten. 

Door de veranderende (dove) populatie is een groep steeds vaker gemêleerd. Dove mensen krijgen, dankzij een groeiend aanbod, voorkeuren voor hun eigen type tolk. Meer vroegdoven zetten nu bijvoorbeeld schrijftolken in. Een mooie ontwikkeling en verbetering voor de dove, vinden wij van de Trainingshub, want doe vooral wat bij je past! 

Samenwerkingen tussen gebaren-, schrijf- en taaltolken vind je bij feestjes, vergaderingen, rondreizen, congressen, religieuze settingen, GGZ, en ga zo nog maar een tijdje door. En dit samenwerken wordt soms als ingewikkeld ervaren terwijl het samenwerken, met meer kennis van elkaar, een bevordering van het geheel aan vertalingen kan zijn. Samen sterk voor een goede vertaling, zeg maar. 

RTGS-nr: 20300

Gegeven door: Anita Noordhoff en Suzanne Heuft

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,25 voor Attitude

Datum 2020: nieuwe datum volgt

Locatie: de TrainingshubJe interne fan

Emma Voerman komt op speciaal verzoek naar de Trainingshub om te vertellen over het aanzetten van je interne fan. Alle tolken kennen de interne criticus; handig en verlammend. Het houdt in dat je je best doet om iets zo accuraat mogelijk te doen. Maar kan er ook voor zorgen dat je continu streeft naar het hoogst haalbare, falen in jouw ogen een absolute doodzonde is en je hierdoor eigenlijk nooit tevreden bent over jezelf. 

Het is de stem die je vertelt wat je allemaal fout hebt gedaan, die hard doorklinkt en lastig kan zijn om deze stem uit te zetten. 

Emma Voerman kan je leren die interne criticus uit te zetten en om je interne fan te ontdekken. Zoals ze zelf zegt: "Als je de fantasie hebt om er een interne criticus op na te houden, heb je ook de fantasie voor je interne fan." (www.emmavoerman.nl)

Als tolkgebruiker en persoon met vele facetten weet ze als geen ander dat het hebben van een interne fan je helpt met het overwinnen van situaties en vooral je een boost van zelfvertrouwen kan geven. Een lichtbron in de donkere maanden. En dat kunnen we op zijn tijd allemaal wel eens gebruiken. 

RTGS-nr: 24514

Gegeven door: Emma Voerman

Doelgroep: ASL, NGT en schrijftolk

Nascholing-punten: 0,15 voor Doelgroepen en 0,10 voor Attitude

Datum 2020: 7 mei (Diever)

Locatie: de TrainingshubNostalgisch gebaren

Tegenwoordig wordt je, als Nederlandse gebarentolk, in één gebarentaal onderwezen. Dit is vanuit het onderwijs gezien erg handig, duidelijk en lekker overzichtelijk.

Maar vroegahh waren er vijf regio’s met ieder hun eigen gebaren en was het vooral een kwestie van ‘zoals de ouden zongen, piepten de jongen’. 

 

Vanaf 1982 werd bij de Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind binnen het project “Verbetering van de Kommunikatieve Vaardigheden bij dove kinderen en dove volwassenen” onderzoek verricht naar de Nederlandse gebarentaal en werd de gebarenschat in kaart gebracht. Met als prachtig eindproduct: Handen uit de Mouwen!

En over deze handleiding gaan wij het die avond hebben. Niet vanuit ons een duf avondje oude gebaren oefenen, maar kijken naar een geliefd persoon uit het tijd voor de standaardisatie die ons zijn/haar gebarentaalschat laat zien. Met aansluitend theorie en didactische achtergronden gegeven door Suzanne Heuft. 

RTGS-nr: 23376

Gegeven door: Lisa Hund en Suzanne Heuft.

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,15 voor doelgroepen en 0,1 voor taal en tolkvaardigheden.

Datum 2020: 18 juni

Locatie: de TrainingshubDe Taalverwerving van het dove kind

Hoe verloopt de taalverwerving van een doof kind? Een simpele vraag met een zeer ingewikkeld antwoord. Tijd voor een kennisoverdracht met broodnodige basiskennis zodat tolken meer inzicht krijgen van de ‘normale’ taalverwerving van een doof kind. Gewapend met deze belangrijke kennis kunnen wij als tolken beter afstemmen op het kind en signaleren of bijsturen als de verwerving ‘afwijkend’ verloopt. En wie kan het ons beter uitleggen dan Prof. Dr. E.M. van den Bogaerde, een vrouw met ongelofelijk veel kennis over de taalverwerving van het dove kind en meerdere onderzoeken heeft gedaan naar NGT(-gebruik). Haar interesse en standpunt naar bimodale tweetaligheid in combinatie de technologische ontwikkelingen op gehoorgebied maakt dat dit een zeer leerzame interessante avond wordt waar wij als tolken onze vragen kunnen stellen. 

RTGS-nr: 25633

Gegeven door: Prof. Dr. E.M. van den Bogaerde.

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,15 voor T.T.V. en 0,10 voor Doelgroepen.

Datum 2020: 2 november in Woerden