Trainingen

 

Als trainingsbureau stellen wij hoge eisen aan onze trainingen en trainers. Ze moeten een ware toevoeging zijn van kennis en kunde. De trainingen zijn procesmatig, overzichtelijk en verschillen van instapniveau. Persoonlijke groei, coaching, groepsgewijs leren, kennisoverdracht en netwerken zijn in onze trainingen belangrijke kernwaardes. 

 

Ons huidige trainingsaanbod in 2019 en 2020 is:

  • Feedback of dolksteken
  • Pijler taal- en tolkvaardigheden
  • NK Rollenspelen cq levende intervisie
  • Tolken op de basisschool
  • 2-D Tolken
  • NMG voor schrijftolken
  • Tolken in het zwart
  • Geheugenstrategieën voor de tolk
  • Tolken voor mensen met een bijzondere taalontwikkeling

2-D tolken

2-D tolken (RTGS-nr 25591) is een trainingsdag die NGT- schrijf- en combitolken de kennis en vaardigheden en leert die nodig is om te tolken op afstand. 

2-D tolken is de uitkomst van de eeuw dankzij de techniek van vandaag. Vanuit je huis en wie weet met je kindje op bed tolken voor hem en haar. Maar het is compleet anders als tolken op locatie. Indexgebruik, mimiek, directe feedback, wel of niet rolnemen… hoe ga je nou precies te werk? 

Om aan deze vaardigheden te werken heeft de Trainingshub, in samenwerking met Wouter Bolier en Gea Duister, de trainingsdag ‘2-D tolken’ opgezet; een zeer praktische training, direct implementeerbaar in het werkveld en met de technische kennis die nodig is om zelf-oplossend en professioneel op afstand te tolken. 


Doelgroep: ASL NGT en schrijftolken

Nascholing-punten: 0,65 voor T.T.V. en 0,1 voor attitude.

Data 2019: 18 november.

Data 2020: 17 april

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 13:00 tot 21:00

Locatie: de Trainingshub Geheugenstrategieën voor de Tolk

Geheugenstrategieën voor de Tolk (RTGS-nr 20289) is een trainingsdag waar we die grijze massa daarboven aan het werk gaan zetten en hem in optimale conditie gaan krijgen.

Want tolken vraagt het uiterste van je ‘werkgeheugen’, zonder kan je simpelweg niet goed vertalen. Om te kunnen vertalen hebben wij als tolken ons brein aangeleerd om extreem te multi-tasken; terwijl we luisteren, filteren, kaderen en samenvatten, vertalen we en terwijl we vertalen luisteren we nog steeds. Dit is vermoeiend en lastig! Tijd voor praktische handvatten en een flinke dosis tolk gerichte geheugenstrategieën om de boel te versoepelen. 


Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,70 voor taal- en tolkvaardigheden

Data 2020: 6 en 20 januari.

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: de TrainingshubNMG voor schrijftolken

NMG voor schrijftolken (RTGS-nr 23391) is een trainings-dag, gegeven in samenwerking met 1-2-communicate, Tom Uittenbogert, speciaal opgezet voor de schrijftolk waarbij we aan de slag gaan met de fundamentele gebaren die nodig zijn om te communiceren met de dove cliënt en om jouw vak als schrijftolk met gebaren te ondersteunen.

Bijvoorbeeld; het uitleggen van het gebruik van de tablet, de TOT-jes of navragen hoe het tolken liep. Dit zal je leren door eerst deze in praktijk gevraagde gebaren en essentiële zinnen te oefenen, direct gevolgd door situationeel oefenen.

I.s.m. 1-2-communicate, Tom Uittenbogert.

Doelgroep: Schrijftolken

Nascholing-punten: 0,65 voor T.T.V. en 0,10 voor doelgroepen 

Data 2020: 24 januari en 8 september.

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 17:00

Locatie: de TrainingshubTolken in het zwart

Tolken in het zwart (RTGS-nu 25592) is een hands-on trainingsdag waar je zal tolken tijdens een begrafenis, slecht nieuws gesprek en een laatste afscheid. Op een manier die zo dicht mogelijk overeenkomt met de praktijk: de opdracht komt binnen, je krijgt summier wat voorbereidende informatie en je moet gaan shinen. Zodat jij als tolk concreet kan oefenen met deze delicate onderwerpen en de harde praktijk ervaren van het tolken van alles omtrent de dood. 

Met ruimte voor welke houding je het beste aan kan nemen t.o.v. de familie en andere aanwezigen en hoe je voor jezelf kan zorgen als tolk. Dit zullen wij bewerkstelligen door de drie situaties realistisch neer te zetten aan de hand van casuïstiek, ervaringsdeskundigen, attributen en rollenspel.

Doelgroep: NGT-tolken

Nascholing-punten: 0,70 voor taal- en tolkvaardigheden.

Data 2020: 10 februari en 18 augustus.

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: de TrainingshubFeedback of dolksteken?

“Feedback of dolksteken?” (RTGS-nr. 25526) is een trainingsdag waarin we aan de hand van het SCARF-model ‘feedback’ van onze klanten leren duiden en daar zelf leerdoelen uit kunnen destilleren, met een professionele houding en zónder verwondingen.

Suzanne en Agnes Kleijn zal samen met jullie deze dag gaan werken aan achtergrond van feedback te leren herkennen, feedback kunnen ontleden, bewustwording van de valkuilen in het geven en ontvangen van feedback en nav de feedback je eigen leerdoelen destilleren.

En doordat je de ratio leert gebruiken, realiseer je je dat de bijkomende emotie van feedback wel een plaats heeft, alleen geen ingang meer hoeft te krijgen tot je functioneren en je gemoedstoestand. Een 'Mindset' voor het ontvangen van feedback, wat ons niet langer schaadt en daar leren we er des te meer van.

Doelgroep: ASL, NGT, Schrijftolk

Nascholing-punten: 0,20 voor T.T.V. en 0,55 voor Attitude.

Data 2020: 6 en 17 maart 2020

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 17:00

Locatie: de TrainingshubTolken op de basisschool

Tolken op de basisschool (RTGS-nr 25629) is een training die bedoelt is om de tolken op het basisonderwijs te ondersteunen, 'nieuwe' tolken te motiveren en de huidige situatie op basisscholen te stabiliseren.  

De tolken op de basisscholen hebben het enorm druk; er is veel vraag door toekomende integratie en de verantwoordelijkheden rijzen de pan uit. Het plafond van mogelijkheden komt steeds meer inzicht en oplossingen zijn er nauwelijks.

Het is een praktische training (bijvoorbeeld hoe tolk ik een les geschiedenis) gecombineerd met een informatieve reflectieve scholing; wat is mijn positie, wat is mijn belangrijkste taak? Wanneer moet ik iets melden? Waarbij we ook kijken naar Neuro-linguistische aspecten en het samenwerken met collega's. 

Doelgroep: NGT-tolken

Nascholing-punten: 0,45 voor T.T.V. en 0,25 voor Attitude.

Data 2020: 20 maart en 17 november

Kosten: 235,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 16:30

Locatie: de TrainingshubTolken voor mensen met een bijzondere ontwikkeling

De training ‘Tolken voor mensen met een bijzondere taalontwikkeling’ (RTGS-nr. 23432) is een complete vierdaagse training waarbij je procesmatig alles leert wat je nodig hebt om voor deze bijzondere doelgroep (cliënten van bijvoorbeeld Trajectum) te tolken. 

Je krijgt de benodigde theorie over NGT, hun bijzondere ontwikkeling, hun leven en jouw houding als tolk. Waarna we aan de slag gaan met afleren van gewoontes, hoe zet ik lexicon over naar visuele begrippen, de doelgroep leren begrijpen en terug gaan naar de essentie van de informatieoverdracht. Dit alles gegeven door Suzanne Heuft met begeleidende rollen van Karin de Ree en Judith van Damme. 


Doelgroep: Tolken NGT

Nascholing-punten: 2,00 voor T.T.V., 0,75 voor Attitude en 0,25 voor doelgroepen 

Data 2020:

-24, 25 april en 8, 9 mei in Diever.

Hoofdstraat 43, 7981 AD Diever
-12, 19, 26 en 31 oktober in Woerden.

Kosten: 625,- incl. BTW

Tijd: 9:00 tot 17:00

Locatie: de TrainingshubPijler Taal- en Tolkvaardigheden

Pijler Taal- en tolkvaardigheden (RTGS-nr 20301) is een training waarbij we drie weken lang, 1 dag in de week, aan de slag gaan met het ‘Actief didactisch samen leren’ (ADSL) van taal- en tolkvaardigheden.

Want, als tolk is het belangrijk je vaardigheden up-to-date te houden die we ooit hebben aangeleerd. En ook om deze uit te breiden.

Om deze vaardigheid sterk te houden, gaan we werken aan de zes meest belangrijke onderdelen van de drie pijlers van taal-en tolkvaardigheden. Met als einddoel; het zijn van een allround, actuele, sterke en zelfverzekerde tolk die geworteld is in de praktijk. 

Doelgroep: NGT-tolken

Nascholing-punten: 2,40 voor taal- en tolkvaardigheden.

Data 2020: 11, 18 en 25 september.

Kosten: 495,- excl. BTW

Tijd: van 8:30 tot 17:00

Locatie: de Trainingshub